Veilig werken met de juiste verlichting

Voor het kiezen van de juiste verlichting is het van belang om de verschillende zaklampen te beoordelen op het doel waarvoor je deze wilt gebruiken. Er is nu eenmaal een verschil tussen een zaklamp die je wilt gebruiken op de camping of een zaklamp die nodig is bij het veilig werken op donkere of slecht verlichte plaatsen en objecten. 

Naast de grootte en uitvoering van de verschillende zaklampen is het vooral van belang dat je voor het gebruik een juiste keuze maakt op aspecten als lichtopbrengst, lichtsterkte en straalafstand.

Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren werd de lichthoeveelheid uitgedrukt in Watt. Om de verschillende lampen - halogeenlamp, spaarlamp en ledlamp - goed met elkaar te vergelijken wordt de lichtopbrengst uitgedrukt in Lumen (Lm). Lumen is de eenheid voor lichtstroom en een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in candela (cd) en is de hoeveelheid licht die een bron afgeeft in een bepaalde richting.

Om een indruk te geven over de lichtopbrengst staat hieronder een vergelijking tussen Watt en Lumen.

15 Watt 100-150 Lm
25 Watt 200-300 Lm
40 Watt 400-500 Lm
60 Watt 700-800 Lm
75 Watt 900-1000 Lm
100 Watt meer dan 1300 Lm
Veilig werken met de juiste verlichting
Lees meer
(0)